Arbetsprocess

Vi vann!!

Med stolthet kan vi nu säga att vi är en av teknikåttans 10 vinnare!!

Detta har teknikåttans jury sagt om vårat bygge:

”Ni har gjort en snygg konstruktion med bra mekanik och en
välstrukturerad blogg. Det märks att ni lagt mycket jobb både på
funktion och design”

Vår vinst firades idag med en smaskig glasstårta.

Intervju

Hej!

Idag har vi gått runt bland de olika grupperna för att få höra allas åsikt om arbetsprocessen. Det här har vi fått höra:

Stoppklaffgrupp 1 säger: Vi har fått till en fördröjning, vi måste bara fixa den lite mer, finslipa detaljerna.

Stoppklaffgrupp 2 säger: Vi har gjort allt perfekt, arbetet går fantastiskt.

Spakgruppen säger: Arbetet går bra, vi börjar närma oss slutet av arbetet.

Designgruppen säger: Arbetet har varit effektivt, sammarbetet har gått bra, men vi önskar att vi hade haft lite mer tid.

Det var allt för idag!

Fortsättning på Teknikåttan

Hej!

Nu äntligen efter alla lov och andra omständigheter har vi kunna uppta vårat bygge och fått in lite mer struktur i processen. Det här är första gången som vi har fått tillfälle att jobba hela klassen tillsammans. Alla har blivit indelade i grupper, som fokuserar på olika delar av arbetet för att processen ska går snabbare. Detta har vi även gjort för att inte hela klassen har teknik samtidigt.

Stoppklaffgrupp

Lådgrupp

Spakgrupp

kulrörsgrupp

Designgrupp

Och sist men inte minst bloggskrivar gruppen!

Arbetet fortsätter…

Hej!

Nu har vi kommit på en ide, byggt en prototyp och redan börjat bygga vår kulbana, wow!! Processen går bra, vi har testat en massa olika saker och äntligen kommit på en bra klaffunktion, styrd med vikt av dem olika materialen, som sorterar kulorna efter vilken ordning de kom mer i. Klaffarna faller över av kulans vikt och kulan leds via en tratt och ett rör ned i rätt behållare.

Tyvärr har tävlingen ändrats lite p.g.a Coronaviruset. Micro:bit kodningen utgår nu helt, vilket vi tycker är väldigt synd eftersom att vi redan hade idéer för kodningen och hade börjat göra tester. Vi fortsätter bygga på kulbanan och den 15 maj ska en video på det färdiga bygget skickas in.

Idéer och ritningar

12/3 - 2020

Vi har nu börjat med att göra koden till Mikrobiten. Några i klassen har jobbat både under håltimmar och tekniklektioner. Arbetet flyter på och vi har kommit igång bra med uppgiften. I dagsläget har vi en fungerande kod och nästa steg blir att förstå hur microbiten fungerar.

Vi har också börjat skissa på hur kulbanan skulle kunna se ut samt letat idéer på Youtube och andra sidor på nätet. Vår första idé var att vi kunde måla kulorna och sedan sortera dem efter färg, men detta fungerar inte eftersom det räknas som att manipulera kulorna. Nu ska vi istället försöka sortera kulorna efter den ordning de kommer i eller vilken vikt de har. Nästa steg blir att börja konstruera prototyper.

Vi spawnar idéer!

Hej!

Vi i klassen har börjat fundera på bästa tekniska lösningen för vår sopsorterings-kulbana. Just nu undersöker vi möjligheterna att programmera en lego-robot som sorterar kulorna efter färg. Ett möjligt problem är att kameran på lego-roboten inte är tillräckligt känslig för att skilja kulornas färger åt, eftersom materialen är ganska lika i färg. En lösning till detta skulle vara att måla kulorna i olika klara färger, beroende på material (t.ex. röd, blå och gul) och därför göra det lättare för maskinen. Vi inväntar svar från teknikåttan om detta är tillåtet eller om det räknas som manipulering av kulorna.

Vi har även börjat fundera på hur vi ska programmera våran microbit

//klass 8C